neděle 8. července 2018

DEN PŘÍJEZDU


1. DEN – PŘÍJEZD

8. 7. 2018

Zdravíme Vás všechny z tábora Podmitrov.

Děti dojely v pořádku, nikdo v autobuse nezvracel, nikomu nebylo špatně a na cestě se nevyskytla žádná nečekaná událost, takže jsme všichni dojeli včas.
Hned po příjezdu jsme si všichni pobrali svoje zavazadla, všichni našli všechno, v autobuse nezbylo nic a nikdo nepostrádá spacák, kufr ani batoh.

Vedoucí nám dětem řekli, aby si všechny svoje zavazadla daly do jedné chatky, která se zamkla, a šli jsme se všichni společně na oběd. K obědu byla treska v trojobalu s bramborem, nevěřili byste tomu kolik dětí, které mají v dotazníku napsáno, že nejí ryby, jí snědlo :-D ona i ryba je maso. Byla tak dobře udělaná, že na otázky: „Co je dneska k obědu?“, stačilo odpovědět: „maso v trojobalu s bramborem“ a koukněme na ně, jak nám všichni krásně papají. Je pravda, že nám hrálo do karet, že jídlo nešlo cítit rybinou... Z minulých let víme, že nám tady dobře vaří, jídlo je pěkně vyvážené a dobře dochucené, takže v tomto ohledu se Vaše děti mají fajn.

Po obědě dostaly děti čas do 14:00 h na ubytování a vybalení věcí, nový se ještě seznamovali s areálem. Po tomto odpoledním klidu nastal ten pravý čas dětem naznačit, jakých bude následujících 12 dní: Děti představují členy afrických skupin, kteří byli vykázáni ze svých domorodých kmenů. V průběhu těchto 12 dnů najdou území nová, které by mohli osídlit, ale vzniknou mezi nimi spory, a tak se rozdělí do 2 skupin a začne boj o území. Proti dětem však stojí Africké božstvo (vedoucí), které jim ještě osídlování těchto území znesnadní, a tak se jim nové domorodé kmeny budou muset zavděčit a překonat jejich nástrahy a splnit, co nejlépe úkoly a požadavky, které jim božstvo zadá.

ODPOLEDNE:

Mezi obyvateli vznikly spory, aby byli silnější a mohli bojovat o území, musí se rozdělit do sobě rovných a stejně silných kmenů – děti jednotlivě plnily úkoly, které jim zadali bohové. Mezi ně patřilo například: trojskok do dálky pozpátku, slalom s fotbalovým míčem, skládání puzzle na čas podle věkových skupin, běh s pingpongovým míčkem na lžičce, překážkový běh s papírovou čepicí na hlavě (a jako docela foukalo), trefení se propiskou uvázanou na provázku a kolem pasu dítěte do připraveného kelímku, apod.
Díky těmto „prověrkám“ si mohli vedoucí děti ohodnotit, prozkoumat jejich zdatnost, obratnost a postřeh, aby je následně mohli rozřadit do stejně silných oddílů.
Následovaly seznamovací hry celého tábora. Před večeří si ještě Monča vzala všechny děti na proškolení bezpečnosti. Kde vysvětlovala, co na táboře smí a nesmí, kam můžou chodit, kam naopak nesmí, jaké jsou jejich práva a zároveň povinnosti. Vzhledem k tomu, že máme na táboře pouhých 25 dětí z toho je jich jen 8 úplně nových a zbytek staří „mazáci“ nemyslíme si, že by v letošním roce měli vznikat nějaké prohřešky či průšvihy. Hlavně v tak málo početné skupině se nic neutají a všechno je hned venku :-D
Po večeři mají děti klid a vedoucí poradu. Na poradě se řešily hlavně organizační věci a oddílový vedoucí si ještě rozdělily děti do oddílů, aby se už večer děti dozvěděli, v jakém oddíle budou a mohli začít se utužovat a poznávat.

VEČER:

Proběhlo rozdělení do oddílů, každé dítě si muselo na louce najít lísteček se svým jménem. Na tomto lístečku byl taky zapsán názor, který ten daný člověk zastává. Pomocí těchto názorů měly děti za úkol se rozdělit do skupin stejného životního názoru a to byl jejich oddíl.
Př.:
1. skupina kočovníci:             - chtěl bych na svém hnědákovi poznat všechny kouty Afriky….
                                               - pořídím si psí spřežení a odjedu z tohoto kraje….
                                               - za svůj živit bych chtěl vidět všechny krásy tohoto světa….
                                               - apod.
2. skupina usedlíci:                 - chci postavit dům a založit rodinu….
                                               - tady poorám půdu, zaseji obilí a na nakonec ho sklidím….
                                               - pořídím si malou farmu, kde budu chovat krávy…..
                                               - apod.

Zbytek večera děti strávily již po oddílem, kde probíhal oddílový program na poznání členů oddílu, seznamovačky a temabuildingové hry.
Před desátou hodinou celkem dobrovolně děti zapadli do svých chatek a postelí. A pro vedoucí překvapivě byl tak do půl hodiny klid a dětičky spaly.










Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za příspěvek!