čtvrtek 19. července 2018

DEN USMIŘOVÁNÍ


12. DEN – USMIŘOVÁNÍ S BOHY
19. 7. 2018

Probudili jsme se do krásného a teplého dne, jak na objednávku pro poslední táborový den a závěrečnou etapu celotáborové hry. Samozřejmě všichni natěšeni vidinou cesty domů jsme se domluvili, jít do všeho dneska na plno a 150%. Jediným úkolem pro dnešní den od hlavní vedoucí tábora bylo, aby na sebe všichni dávali pozor, aby se nikdo nezranil a nepokazil si tím tábor nebo hůř i zbytek prázdnin.

DOPOLEDNE:

Strávily děti v oddílech, oddílovým programem a zpětnou vazbou, kdy vedoucí a instruktoři od dětí zjišťovali, co se jim na táboře líbilo, co by vynechali nebo je nebavilo. Ohlédli se za celým táborem, probrali společně, co se jim podařilo, ve kterých činnostech se jim nedařilo, co by udělali příště jinak. Takovéto ohlédnutí je dobré, jak pro děti, aby svoji činnost na táboře nějak ohodnotili, tak pro vedoucí, aby zjistili chybky a nedostatky a poučili se z nich do dalších let.

ODPOLEDNE:

Usmiřování s bohy – „závěrečná etapa“ – s ohledem na snažení kmenů v minulých dnech se bohové rozhodli, že by se s kmeny chtěli usmířit a za jejich snažení a práci je odměnit, ovšem pro to, aby k tomu došlo, čekala na Pralesníky i Chameleony poslední závěrečná a tvrdá zkouška. Kmeny se vydaly na cestu vyznačenou barevnými fáborky. Pralesníci vyráželi o 5 minut dříve než Chameleoni, neboť za tábor nasbírali o 5 dílků území Afriky více než Chameleoni. (Pralesníci celkem 52 dílků, Chameleoni celkem 47dílků) a za každý dílek navíc byla poskytnuta 1 minuta náskoku. Po cestě na děti čekalo 12 nelehkých úkolů, každý úkol byl skryt v umělohmotné nádobě, některé na souši jiné v řece. Tato závěrečná etapa byla dlouhá cca 1,5 km, kdy v jednu chvíli, i přes náskok Pralesníků, Chameleoni Pralesníky předehnali. Nakonec se zpět do tábora dostali první Pralesníci s Chameleony v zádech. Za každý splněný úkol na cestě dostali kousek zašifrované abecedy. A protože se jim podařilo usmířit bohy, zanechali jim šifrovanou zprávu, která je po vyluštění a rozlousknutí sepsané hádanky dovedla k odměně. Pro každý tým byl v táboře zakopán poklad v podobě sladkostí, bonbónů a lízátek.
Mezi ty nejprekérnější úkoly na této cestě patřilo:
- přebrodit
- postavit věž z kamenů ve vodě jako je nejmenší člen oddílu
- posbírat 5 šišek, nést si je celkem dlouhý úsek trasy a následně se jimi trefit na cíl
- pomocí dvou lidí oddílu přenést ostatní k vyznačenému místu
- poslepu se v kruhu chytnout za ruce a následně se rozmotat
- každý člen oddílu překonat opičí dráhu
- atd.

VEČER:

Táborák a odměňování jednotlivců - každý, kdo se na táboře snažil, byl odměňován světlými korálky a ten, kdo zlobil, obdržel tmavou korálku. Jedna tmavá ruší dvě světlé. Podle tohoto pravidla se děti seskupili do zástupu a mohly si vybrat odměnu z věcných darů. Dále každé dítě provedlo své anonymní hodnocení vedoucích. Na jedné chatce ze zadní části byly nakresleny postavy vedoucích, kdy každé dítě dostalo 2 světlé a jednu tmavou korálku. Toho vedoucího, kterého by chtěl pochválit, tomu přiřadil světlou korálku/korálky a ten, který ho na táboře rozhněval, mohl, ale nemusel obdržet černou korálku. Zbytek večera děti strávily u táboráku opékáním „hadů“ (pečivové těsto namotané na klacku) a zpěvem. Poslední večer je ve zvyku posunout večerku. Tudíž, kdo chtěl u táboru zůstat déle, měl tu možnost zůstat u ohně až do 23:30 h pak už šupky dupky do postýlek a nechat si zdát o postýlce, která na nás čeká doma.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za příspěvek!