sobota 14. července 2018

GURMÁNSKÝ DEN


7. DEN – GURMÁNSKÝ DEN
14. 7. 2018

DOPOLEDNE:

Vzhledem k tomu, že včera kmeny poštípal africký hmyz, musí dneska schladit horečku, která se objevila po poštípání tímto vzácným hmyzem. Děti dostaly pomůcky, jako sáčky a balónky, a za pomocí těchto primitivních přenášedel musely donést dostatečné množství vody z řeky, aby zchladily africkou horečku. Bohové jim v tomto ohledu také moc nepřáli, snažili se jim úkol znesnadnit. Na konci louky byly dva kotlíky, do kterých musely děti donést tolik vody, aby kotlík přetékal. V prostoru herního území stáli vedoucí se špejlemi a chytali ty, kteří tuto vodu přenášeli, případně na ně útočili špejlemi a sáčky protrhávaly a na balóncích dělali různé úpravy. Vyhrává ten tým, kterému voda z kotlíku přeteče. Hra byla do samého konce velice napínavá, oba týmy měly ke konci vody úplně stejně a rozhodlo jedno přinesení, než kotlík přetekl.

1. Chameleoni
2. Pralesníci

ODPOLEDNE:

Vaření afrických pokrmů – horečka je zchlazena, ale všichni jsou vyčerpaní. Je potřeba se pořádně posilnit. A protože vlastní úroda ještě není řádně vzrostlá, musí sáhnout do vlastních zdrojů financí, vydat se na místní trh, nakoupit potraviny od domorodců a uvařit africké pokrmy. Cílem je uvařit, co nejchutnější pokrm. Hodnotila se samozřejmě ještě prezentace, postup vaření a množství tohoto pokrmu. Na místní tržnici si mohly koupit veškeré potřeby na vaření: kotlíky, sirky, dřívka a papíry na podpal (pro dřevo na vaření museli do lesa), vodu, brambory, špekáčky, papriky, mrkev, cibuli, pórek, sůl a různé koření.
1. Chameleoni – uvařili propracované menu šťouchané brambory s restovanou cibulkou a posypané pórkem, opečený špekáček, opečenou červenou paprikou a čerstvě nakrájenou mladou mrkvičkou. A bylo toho opravdu hodně.
2. Pralesníci – nakoupili o dost méně surovin, ale uvařili chutnou africkou směs. Na víčku od kotlíku restovali brambory, mrkev, špekáček, cibulku a žlutou papriku. Ačkoliv měli svůj pokrm výborně ochucený, množství a vzhled pokulhával.

VEČER:

Pro vaření o obstarávání potravin je nejdůležitější, poznat chuť ingrediencí, které se do vaření přidávají, aby byl pokrm a jídlo správně dochucen, proto večer probíhala degustace pod vedením Adélky Š. Všechny děti měly zavázané oči a na špičku lžičky dostávaly ochutnat různé pochutiny a koření. Např.: bazalka, tymián, mrkev, jablko, sirová brambora, pórek, majoránka, sůl, zázvor,...). Ti nejlepší uhodli 12 – 8 ingrediencí ze 14.
Mezi ty nejlepší patřila Michalka (12), Monča (11), Klárka a Filip (10), Kačka (9), Dava a Terka (8). Body za jednotlivce se pak sčítaly do oddílů.

1. Pralesníci
2. Chameleoni

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za příspěvek!