7. DEN – GURMÁNSKÝ DEN
14. 7. 2018
DOPOLEDNE:
Vzhledem k tomu, že včera kmeny
poštípal africký hmyz, musí dneska schladit horečku, která se objevila po
poštípání tímto vzácným hmyzem. Děti dostaly pomůcky, jako sáčky a balónky, a za
pomocí těchto primitivních přenášedel musely donést dostatečné množství vody
z řeky, aby zchladily africkou horečku. Bohové jim v tomto ohledu
také moc nepřáli, snažili se jim úkol znesnadnit. Na konci louky byly dva
kotlíky, do kterých musely děti donést tolik vody, aby kotlík přetékal.
V prostoru herního území stáli vedoucí se špejlemi a chytali ty, kteří
tuto vodu přenášeli, případně na ně útočili špejlemi a sáčky protrhávaly a na
balóncích dělali různé úpravy. Vyhrává ten tým, kterému voda z kotlíku
přeteče. Hra byla do samého konce velice napínavá, oba týmy měly ke konci vody
úplně stejně a rozhodlo jedno přinesení, než kotlík přetekl.
1.
Chameleoni
2.
Pralesníci
ODPOLEDNE:
Vaření afrických pokrmů – horečka je zchlazena, ale všichni jsou vyčerpaní. Je potřeba se pořádně posilnit. A
protože vlastní úroda ještě není řádně vzrostlá, musí sáhnout do vlastních
zdrojů financí, vydat se na místní trh, nakoupit potraviny od domorodců a
uvařit africké pokrmy. Cílem je uvařit, co nejchutnější pokrm. Hodnotila se
samozřejmě ještě prezentace, postup vaření a množství tohoto pokrmu. Na místní
tržnici si mohly koupit veškeré potřeby na vaření: kotlíky, sirky, dřívka a
papíry na podpal (pro dřevo na vaření museli do lesa), vodu, brambory,
špekáčky, papriky, mrkev, cibuli, pórek, sůl a různé koření.
1. Chameleoni – uvařili propracované
menu šťouchané brambory s restovanou cibulkou a posypané pórkem, opečený
špekáček, opečenou červenou paprikou a čerstvě nakrájenou mladou mrkvičkou. A
bylo toho opravdu hodně.
2. Pralesníci – nakoupili o dost méně
surovin, ale uvařili chutnou africkou směs. Na víčku od kotlíku restovali brambory, mrkev, špekáček, cibulku a žlutou papriku. Ačkoliv měli svůj pokrm
výborně ochucený, množství a vzhled pokulhával.
VEČER:
Pro vaření o obstarávání potravin je
nejdůležitější, poznat chuť ingrediencí, které se do vaření přidávají, aby byl
pokrm a jídlo správně dochucen, proto večer probíhala degustace pod vedením
Adélky Š. Všechny děti měly zavázané oči a na špičku lžičky dostávaly ochutnat
různé pochutiny a koření. Např.: bazalka, tymián, mrkev, jablko, sirová
brambora, pórek, majoránka, sůl, zázvor,...). Ti nejlepší uhodli 12 – 8
ingrediencí ze 14.
Mezi ty nejlepší patřila Michalka (12),
Monča (11), Klárka a Filip (10), Kačka (9), Dava a Terka (8). Body za
jednotlivce se pak sčítaly do oddílů.
1.
Pralesníci
2.
Chameleoni
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkujeme za příspěvek!