neděle 17. července 2016

Neděle 17. 7. 2016

Včerejší dopis od Lupiče dnes děti zavedl před státní hranice Mexika. Lupič se bude pohybovat v okolí pyramidy Chichén Itzá. Musí být hodně ostražitý, badatelé jsou mu v patách! Na hranicích děti dostaly od celníka v obrovském sombréru povolení překročit státní hranice a vydat se po stopách Lupiče.

Dopoledne se děti pustily pralesem k Chichén Itzá, cesta je velmi nelehká a po cestě je pro badatelé nachystáno mnoho překážek a pastí. Překážky lze zvládnout jen pokud budou spolupracovat jako tým, na sóloakce není místo! Po cestě pralesem oddíly čekaly tyto nástrahy:
1.) cesta přes bažinu – jediný způsob, jak přelézt přes mokřady a bažiny, je ležením a přelézáním přes kamarády v týmu. Jeden si lehne na břicho na zem a druhý po něm přeleze a také si lehne na břicho na zem a pak zase další a další. Pokud někdo sklouzne, přilepí se a musí zůstat ležet tam, kde se přilepil.
2.) padlé stromy přes cestu – na hřišti byl navázán provázek ve výšce 1 m. Celý tým se přes něj musel dostat, aniž by se ho dotkl (přeskočit, přehodit nebo přenést kamaráda)
3.) pavoučí sítě – mezi stromy natažený provázek v různých výškách a úhlech – 3D, celý tým ho musí prolézt, aby se nikdo nedotkl.
4.) býčí oko – ringo-kroužek, na kterém je položený tenisový míček. Na ringo jsou navázány provázky v různých délkách, pro každého člena týmu jeden. Celý tým musí vyvažovat a projít terénem tak, aby tenisák ani jednou nespadl.
5.) prokácení lesní cesty – silový souboj, kde se přetahují navzájem poloviny oddílů lanem.
6.) přelezení hory – přenášení celého týmu z bodu A do bodu B. Celý tým je na místě A, první jedinec přenese druhého z A do B. Druhý se vrátí do A, aby přenesl třetího, a takto to pokračuje než bude celý oddíl v bodě B.
Součet bodů za zdolání cesty pralesem rozhodoval o umístění.
1. místo – RŮŽOVÍ PANTEŘI
2. místo – DREAM TEAM
3. místo – SEZNAM

Odpoledne badatelské týmy zjistily, že jim došly peníze. V podstatě už jsou na místě, ale sužuje je velký hlad. Aby si mohly obstarat nějaké jídlo, musí z pyramid zachránit starodávné artefakty a jejich prodejem získat peníze na další přežití. V lese na herním území se pohybuje pašerák artefaktů, který dětem rozdá různobarevné lístečky. Každá barva lístku značí jeden starodávný artefakt (zlatý řetěz, svazek knih, žezlo, pohár, prsten, drahokam, koruna). Úkolem celého týmu je posbírat celou sadu artefaktů a odevzdat ji. Během pašování artefaktů se v lese pohybují i „velcí“ bandité, kteří chytají badatele a artefakty zabavují pro sebe. Za každou sadu artefaktů následně děti obdrželi určitou sumu peněz.
1. místo – DREAM TEAM
2. místo – SEZNAM
3. místo – RŮŽOVÍ PANTEŘI

Večer se badatelé konečně mohli nasytit, neboť peníze na jídlo měli již vydělány. Ale nebylo to tak jednoduché. V Mexiku žádné hotovky neseženou, tak si musí jídlo uvařit. Suroviny na jídlo, čímž nemohlo být nic jiného než mexický guláš, si děti nakupovaly u místního překupníka Pedra, kterého ztvárnila naše zdravotnice Jiřka. Naprosto úžasný převlek a divadlo, které předváděla, bavil celý tábor včetně všech vedoucích. Pedrova pojízdná prodejna byla vybavena různými druhy fazolí, bramborami, párky, paprikou, kmínem, česnekem, solí, olejem, moukou atd. Badatelé si museli vystačit s obnosem peněz, které utržili při prodeji artefaktů. Na vaření guláše, včetně rozdělání ohně a nakoupení surovin, měli čas cca 1,5 hodiny. Guláše byly dobře dochucené a ani konzistence nebyla špatná, moc se povedly! Už pod rouškou tmy, s předzvěstí dalšího velkého deště, vedoucí s asistencí Mexikána Pedra ochutnávali guláše a rozhodli o následujícím pořadí:
1. místo – RŮŽOVÍ PANTEŘI
2. místo – SEZNAM
3. místo – DREAM TEAM

Po vyhlášení výsledků děti ještě ochutnaly výtvory jak své, tak i druhých týmů. Vzájemně si hodnotili guláše a s pocitem dobře odvedené práce a plnými bříšky se mohli vydat spinkat.
Po odpolední běhavé hře v lese začalo přibývat bolístek, puchýřů a odřenin. Jsou to jen drobná zranění, zítra nás čeká klidný den, tak se všichni zregenerujeme, odpočineme, nabereme sil a zase budeme fit!

Monča

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za příspěvek!