pondělí 11. července 2016

Pondelí 11. 7. 2016

Jaké milé překvapení pro vedoucí bylo, když je ráno vzbudila siréna z megafonu a nikoliv švitoření táborníků. Každoročně děti vstávají první den minimálně o hodinu dřív a budí jak jiné táborníky, tak vedoucí. Letos tomu tak nebylo.

Na ranním nástupu se ovšem stalo i nemilé překvapení. Vedoucí Šárka přinesla badatelům dopis – poslání, pro které děti přijely, aby jej přečetla a mohli jsme vyrazit domů. Při rozlepování obálky ale přiběhl lupič (převlečený instruktor Mates) a obálku i s dopisem odcizil. (Jaká to smůla, že nemůžeme jet hned domů a musíme vyřešit ukradení poslání!)
Během druhého táborového dne dopoledne se děti navzájem seznamovaly v oddíle, vymýšlely názvy pro své badatelské týmy, pokřiky a kreslily týmové vlajky, neboť na dopadení zloděje bude zapotřebí se dobře připravit a stmelit tým.

Odpoledne děti čekala hra se sběrem květin. Badatelé nepočítali s tím, že budou muset zůstat v zahraničí tak dlouhou dobu, proto si potřebovali vydělat peníze – sběrem květin. Při sběru se ale museli vyhnout zlým zlodějům lidí. Celý les pod skálou u řeky rozkvetl velkým množstvím umělých květin a badatelé měli za úkol sbírat je a po jednom kuse nosit do úkrytu. Museli být ostražití. A protože v jednotě je síla, mohli na zloděje lidí vyzrát tím, že se spojí s někým ze svého týmu a vytvoří dvojici. Pokud by ovšem zloději vytvořili také dvojici, musely by děti vytvořit trojici, aby byly před nimi v bezpečí… Úplně poslední květinu se podařilo druhému týmu dostat do svého domečku tím, že se spojili úplně všichni členové a ani všichni spojení zloději na ně nemohli – výborná spolupráce! Také u týmu 1 bylo hezké pozorovat pomoc nejstarších účastníků těm mladším. Vedoucí měli velkou radost!
1. místo – oddíl č. 3 – 499 bodů
2.  místo – oddíl č. 2 – 423 bodů
3. místo – oddíl č. 1 – 378 bodů

Po této hře se děti vzhledem k horkému počasí a dusnu stihly osvěžit v bazénu a řece Bobrůvce, která teče podél našeho tábořiště.

Druhá hra, která na děti čekala, se odvíjela od sběru květin. Květiny byly rozděleny na barvy a každá barva měla jinou hodnotu, což bylo dětem utajeno. Za pořadí byly odměněny stavebním materiálem na stavbu Eiffelovy věže, neboť se v Paříži odehrává soutěž o nejhezčí model Eiffelovky. I naši badatelé se této soutěže hodlají účastnit. Do rukou se jim dostal stavební materiál v podobě brček, papírů, špejlí, izolepy apod. a mohli použít jakýkoliv přírodní materiál, který najdou v blízkém okolí. Kritéria, která celou stavbu provázela, byla originalita, stabilita, krása a výška (min. 50 cm).
Kritéria pak zhodnotila specializovaná komise na stavbu Eiffelovy věže a učila pořadí staveb s následujícím výsledkem:
1. místo – oddíl č. 3
2. místo – oddíl č. 1
3.  místo – oddíl č. 2

Na večerním nástupu nám děti prozradily, jaká jména pro svůj tým vymyslely:
Oddíl č. 1 – DREAM TEAM
Oddíl č. 2 – RŮŽOVÍ PANTEŘI
Oddíl č. 3 – SEZNAM.CZ

Donesly také ukázat své vlajky a proběhl i pokus o pokřiky, které si vymyslely – tato část ještě pokulhávala, musí pokřiky vypilovat a zítra nám to jistě předvedou v plné parádě a nadšení. Rozdávaly se také první pochvaly a tresty.

Na večerní program děti čekala herna. V jídelně byl výběr různých deskových her a děti si jich spoustu zahrály. Po celém parném a vyčerpávajícím dni bylo vidět, že jim sedavý program v jídelně vůbec nevadí.

Moňa

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za příspěvek!