středa 13. července 2016

Středa 13. 7. 2016

Celou noc vydatně pršelo a ráno po probuzení tomu nebylo jinak. Místy mrholí, místy je to zahradní deštíček, místy pršet přestává a místy pořádný slejvák. Pláštěnka a gumáky se stávají našimi nejlepšími kamarády a společníky v průběhu celého dne. Na táboře jsme již čtvrtý den, který je považován za kritický, a tak je na programu trochu klidnějších aktivit. Počasí tomu sice neodpovídá, ale podle dopisu, co dětem nechal Lupič jejich poslání, se děti ráno dostaly ke státním hranicím Egypta. Přes noc jim byla vyřízena víza a ráno získaly povolení, razítko do pasu, aby překročily hranice.

Dopoledne strávily děti zkoumáním a stavbou pyramid, neboť podle všech indicií měly podezření, že se v jedné z pyramid v Gíze schovává Lupič. Nejlepší nápadem bylo postavit si malý model pyramid a podle nich naplánovat cestu. Stavba pyramid probíhala tak, že se dětem rozdal materiál na stavbu ve formě balíků špaget, pár kousků špejlí a brček, kousku izolepy, lepidla, provázku, svíčky, sirky a voskovky. Úkolem bylo postavit co nejoriginálnější a zároveň nejvěrnější model pyramid a vyzdobit okolí pyramid. Mezi originální nápady dětí patřily palmy z brček, písek v okolí pyramid z nalámaných špaget, využití svíčky jako modelu lodi na nakreslenou řeku, svíčka znázorňující táborák. Na obrázcích se objevovaly krásné obrázky pouštní fauny. Děti pojmenovávaly pyramidy „Moňas, Kubas a Zuzkas“ nebo duna „Áďa“ – pro pobavení vedoucích. Místo lepidla používaly i vosk ze svíček. Originalita a pracovitost dětí překvapila vedoucí natolik, že nešlo určit pořadí postavených pyramid a všechny jsme odměnili 1. místem a třemi kusy klíčů na oddíl za jejich výtvory.

Odpoledne se děti vydaly do jedné z pyramid vyzvednout zašifrovaný vzkaz. Ovšem na pyramidy byla uvalena kletba a při vstupu padla také na naše badatel. Kletba spočívala v oslepnutí poloviny týmu, ale vzkaz musel být vyzvednut i tak. Na území lesa znázorňujícím pyramidu byly rozmístěny lístečky. Na těchto lístcích byla zapsána slova zašifrované zprávy. Vidící děti navigovaly „slepé“ děti k lístkům, aby je donesly do bezpečí a mohly šifru rozluštit. Po rozluštění zprávy jim obsah dával indicii, co se bude dít večer. Týmy Dream Team a Seznam byly dost vyrovnané, Růžoví panteři trošku pokulhávali, ale nakonec zvládli vyluštit šifru všichni.

1. místo – SEZNAM
2. místo – DREAM TEAM
3. místo – RŮŽOVÍ PANTEŘI    

Večer pod dni plném práce a přemýšlení si badatelé musí oddychnout a odreagovat. Tak se večer děti bavily u stolní hry Activity, jejíž pravidla vedoucí trošku upravili pro tento větší počet hráčů.  Oddíly byly rozděleny na poloviny starších a mladších dětí, aby si dobře zahráli všichni. Hra spočívá v předvádění různých výrazů v pantomimě, v kreslení nebo ústním popisu slova, ostatní hádali. 

Monča

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za příspěvek!