čtvrtek 24. července 2014

Vánoce na moři



(Dodatečně zveřejňujeme tento příspěvek z minulého týdne, který nebyl nedopatřením vložen.)

Telegram: „Mile rodiny, Vanoce slavime na mori. Nejsou tu stromky, zdobili jsme kajuty, padl na to cely zold. Jime jen suchary a ryzi, rumu je dost. Nekdo dostal morskou nemoc a pocasi trochu zlobi, ale bude to dobry. Admiral odjel na pruzkum nezname pevniny.“

Dne 24. 12. 1799 (úterý).

Jediná věc, na kterou výcvik námořníky nepřipravil, je mořská nemoc. Po prvním dni na lodi se ukázalo, že někteří na ni trpí. Typické příznaky jsou nevolnost, zvracení, závratě, průjem. Ale nevíme, kdy se dostaneme k dalším zásobám, proto vydává toaletní papír na příděl hajzlbába. V poli, jímž hráči probíhají zpět k posádce, se pohybují nákazy, které životy – toaleťáky berou. Jeden lékař naopak „uzdravuje“, pokud ho hráči chytí. Podle povzbuzování a smíchu, který se ze hřiště ozýval, se všichni evidentně dobře bavili :-) Výsledky byly hodně těsné, v nejlepší kondici nakonec zůstala posádka Blackwolf, druhá Calypso a třetí Poseidon (všichni s výpomocí Morgenů).

Hru si vzaly až moc k srdci Klárka s Barčou, které lehly s teplotami a zvracením, což vedoucí přikládají únavě a pobytu na sluníčku a doufají, že budou brzy fit a přidají se zpět k posádkám.

Ještě před polednem otevřel trh a posádky mohly za svůj žold (každý dostal od admirála na plavbu 20 forintů) nakoupit zdobící potřeby. Máme ty Vánoce, pojďme ověšovat kajuty! Chatky vedoucích se zdobily po posádkách a kluci Šm. z nejstarších dokonce obětovali vlastní kosmetiku, sluneční brýle a drahé jojo, jenom aby usmlouvali s vedoucími pár kousků neprodejných rýsovačků. Ani to jim k vítězství nepomohlo a komise ohodnotila jako nejhezčí kajutu lodi Poseidon, poté Blackwolf, Calypso a Morgan skončili poslední.

Na oběd byla opravdu rýže ;-)

Po odpoledním nástupu jsme stihli rychlou dvacetiminutovou koupačku v bazénu a poté se posádky zabývaly semaforem – vysíláním pomocí praporků. Každý člen musel odmávat své jméno, a potom se posádky rozdělily na dvě poloviny, rozešly se na šířku hřiště mimo dosah hovoru a předávaly si zprávu. Vysílali hlavně mladší členové a velcí z Morganu jim dělali oporu, pomáhali s koordinací rukou a povzbuzovali. Musíme uznat, že jsou čím dál lepší… Nejlépe šlo vysílání lodi Calypso, pak Poseidonu a nakonec i Blackwolfům. Nejvíce vedoucí chválili Erika, který mával bez zaváhání – učili se takto signalizovat ve škole a on si to zapamatoval.

V témže pořadí jako u hry Semafor skončily posádky i u Souboje lodí. I přes to, že pršelo, námořníci tvrdili, že neprší a bojovali dál. Chtěli bitvy s papírovými koulemi dokončit. Vyhrála posádka, která měla nejmíň zraněných.

Protože se celý den hrály etapovky z celotáborové hry, aby se lodě naší flotily posouvaly na mapě dál do oceánu, večerní program patřil oddílům. Monča, vedoucí Morganu, využila čas pro vyhlášení dalších výzev nejstarším. Týmovou výzvu členové přijali a všichni se vyběhli ve vymezeném čase vyfotit nahoru na hrad Templštýn. Stihli se i včas vrátit. Také do individuální „šli“ všichni – po několika deštích se kolem tábora utvořily krásné blátivé louže… a večer byl jako dělaný pro plazení v nich! Po návratu z tábora bude na památku umístěno na kanál 7 DNÍ na youtube video ;-) Velitelé znovu smekají klobouk a jsou příjemně překvapení :-)

Za zmínku ještě stojí, že se chlapci z kajuty 21 rozhodli provést experiment s vhozením bonbónu mentos do coly, jak to viděli na videu. Bohužel se následnou reakci nepodařilo rukou zastavit a mají vymalováno :-D

Admirál odjel na skoro celý den do neznámých končin a pokoušel se navázat kontakt s obyvateli ostrůvků kolem Havaje. Zítra máme u tohoto ostrova kotvit a pozítří se vydat na průzkum.

  

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za příspěvek!