úterý 14. července 2015

Rozhněvaní bohové



Pondělní ráno začalo rozvičkou. Ach jo. Potom jsme měli čas si uklízet, šli jsme na snídani a následoval nástup. Vedoucí se na něm neukázali, místo nich přišlo jedenáct olympských bohů a byli pěkně naštvaní! Sněmu předsedala bohyně Gaia, pramatka všeho. Bohové řešili, že jim smrtelníci ukradli poklady a chtěli je zpět. Nelíbila se jim chamtivost lidí a jak se ukázalo, také drzost. Gaia se ptala, co s tím. Bůh války Áres navrhoval rozpoutat válku. Hermés, posel bohů, se ale lidí zastal, že nejsou všichni špatní. Themis věštila, že se lid napraví. Bohové se usnesli, že lidem dají ještě šanci poklady vrátit. Přikázali nám přinést plné měšce, jenže ony přes noc zmizely a bohové nám to nevěřili! Okřídlený Hermés se ale proletěl a přinesl je. Poklady jsou teď na Olympu a my si musíme každého jednotlivého boha usmířit…


Bohy si usmíříme tak, že ve dni bohovi zasvěceném musí každé město boha nějak potěšit. Potěšení či dárky se nesmí opakovat, nesmí být za peníze a nesmíme se při nich bohů dotýkat. Tato aktivita se nehodnotí, ale nečinnost bohové potrestají. Pondělí bylo dnem samotné Gaie a ta byla dárky nadšená. Athénští jí přinesli obrovský pugét lučních květin, Sparťané ozdobené šišky (vyráběl Oli a Jony) a obrázek z přírodnin (Terezka Skr.) a nakonec Olympští upletli věnec s dlouhými copy z kvetoucích říčních řas. Bohyně Gaia večer vzkázala po Hermovi, že je lidem nakloněná a odpustí jim.


Dopoledne jsme strávili ve svých „městech“. Vyráběli jsme vlajky, pokřiky a dál se seznamovali. Také jsme navštívili zdravotníka. Tři čtvrtiny z nás jsou na něco alergické nebo mají jiné problémy, které rodiče vypsali do přihlášek a dotazníků, Jirka se nás na všechno pečlivě vyptal a s Jiřkou potom seznámili se všemi informacemi naše vedoucí. Aby dávali pozor, že někdo nesmí jíst oříšky, někoho nesmí poštípat vosy, jiný se nemůže přibližovat ke zvířátkům nebo si musí čistit uši po koupání. Na všechno budou dávat dobrý pozor.


Odpoledne nás čekala první etapa celotáborové hry. Jmenovala se „Gaia“, jak jinak, a Jiřka nám přečetla pověst o tom, jak vznikl svět. Zrodila se bohyně Gaia, stvořila svět, vzala si za manžela Urana, měli spolu děti, Uranos je snědl… My jsme měli za úkol uplácat z hlíny člověka a složit jeho DNA. Lítačka na hřišti, kde nás vedoucí pěkně prohnali. Gaia potom ohodnotila naše výtvory a spočítala vzorce DNA.
1. místo – Athény (9)
2. místo – Olympie (8)
3. místo – Sparta (6)


Na večerním nástupu jsme představili své pokřiky, ale ještě žádná sláva, musíme se secvičit. Naopak vlajky už máme všichni a hrdě je nosíme!


Večerní hra se odehrávala na hřišti a před ní nám Áďa přečetla pověst o Prométheovi. Za to, že ukradl bohům oheň, byl přikován ke skále a orel mu každý večer trhal játra. My jsme museli běhat, sbírat kousky jater i ohňových plamínků (žluté, červené a hnědé papírky) a lepit je dohromady. Největší kus jater měla sice Sparta, ale Athény zase vyrobily bezkonkurenčně nejdelší „plamen“ ohně, proto se tato dvě města podělila o první místo. Třetí skončila Olympie.


V kvízu, vlastně takovém testíku, jak jsme pozorně poslouchali čtení, dopadly nejlépe Athény. Kvízy vymýšlí vedoucí a pokaždé jsou jiné. Někdy je děláme ve skupince – půloodílu, někdy rozdělení na tři skupinky v oddílu, někdy malujeme, jindy jsou vyloučení velcí a naopak potom zase budou soutěžit jen velcí. To ale nikdy nevíme dopředu. Vedoucí jsou překvapení, jak jsme i u čtení hodní, hezky posloucháme a nikdo nezlobí! :-)


Potom jsme se chystali zase spát, ale cvrček, zalezlý někde v puklině na chatce 29, pořád řádil, tak se holky na jednu noc přestěhovaly na prázdnou marodku. Další den pan správce vystříkal chatku sprejem, stejně jako další dvě, kde se pro změnu utábořily vosy. Vos a muchniček je tu dost, klíšťata zatím nebyla!



ZÁPISKY TÁBORNÍKŮ: 


V pondělí ráno nás vzbudil velmi hlučný megafon a poté byla rozcvička. Následovala snídaně a potom všechny týmy uskutečňovaly své nápady na vlajky, pokřiky a měli jsme oddílový program. Po oddílovém programu jsme se všichni odebrali na oběd. Po obědě máme odpolední klid, abychom si mohli odpočinout a načerpat síly na další hry. Nestihli jsme dodělat naše vlajky a pokřiky, a proto jsme je dodělali po odpoledním klidu.


Jako celý tým jsme se dohodli dát Gaie dárek v podobě veliké kytice, abychom si ji usmířili. Zahráli jsme si také CTH (hru), která spočívala v tom, jak stvořit vlastního člověka z hlíny a vody a jeho DNA. Po hře jsme se unaveni a zpoceni odebrali na večeři. Večeře nás nakopla na další důležitou celotáborovou hru, kde jsme museli sbírat játra, která nám chtěli sebrat orli. Potom jsme unaveni rádi zalehli do postelí.


Anet, Kuba, Monča (Athény)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za příspěvek!