pátek 24. července 2015

Za bohy na Olymp!

Každý další den přináší nové způsoby buzení. Ačkoliv náš budíček byl naplánovaný na osmou hodinu, sousední tábor spustil o půl osmé velmi hlasitou diskotéku, která vyhnala z postelí i ty nejospalejší z nás. Na snídani tentokrát nebyly rohlíky, ale vítaná změna – šátečky s tvarohem a kakao. Stáli jsme na něj dlooouhatánskou frontu!

Po nástupu přečetla Jiřka druhou část pověsti o Odysseově putování. Nekonečná báje byla hodně proškrtaná, přesto jsme se dozvěděli o mnoha úskalích, která musel Odysseus na cestě domů ještě překonat. Ostrov Fajáků, obludy Skyllu a Charybdu, zemi obřích lidí, Sirény, setkání se slepým věštcem Teiresiem a ostrov duchů… Kvíz byl skupinový, ale o to zákeřnější. Měli jsme vyjmenovat právě všech jedenáct nástrah. Dopadlo to těsně – Athény zvládly 7, Olympie 6+ (velmi pěkné rozsáhlé odpovědi) a Sparta 6. Poslední bod do mapy si ale odnesly Athény.

Dopolední hra byla motivovaná právě Teiresiásem. Poslepu jsme museli překonávat pole překážek a naplnit oddílovou nádobu vodou. Jeden vždy poslepu klopýtal a ostatní ho křikem navigovali a povzbuzovali. Nejlépe úkol zvládla Sparta, druhé byly Athény a třetí Olympie. Hru jsme museli i přerušit a odejít na svačinku a pít, protože slunce opět nebezpečně hřálo.

Na základě této poslední hry vyznačila Monča do mapy poslední čárky a mohlo se počítat konečné pořadí:
  1. místo – Athény – 51 bodů
  2. místo – Sparta – 49 bodů
  3. místo – Olympie – 44 bodů

To, že zvítězily Athény, bylo velkým překvapením pro bohy i nás samotné. Po celou dobu tábora se jevila ve hrách nejsilnější Sparta, naopak na kvízy jednoznačně vedla Olympie. Ale všichni se průběžně v pořadí vítězů a poražených střídali… Navíc Athény přišly v první polovině tábora o tahounku – nejstarší holku Anetku, což chvíli vypadalo na katastrofu, ale velcí kluci se vzpamatovali a místo flákání zabrali! Sparta svému umístění vděčí celotáborové práci tří až čtyř nejstarších členů, kteří „odmakali“ vše… Speciální pochvala pro Martina, Olivera, Katku V. a Jonyho S.!

Pro Jiřku ale byla vítězem Olympie, které se hned na začátku zranil a odjel nejstarší kluk Lukáš, ke konci potom i silná organizátorka Barča, a přesto se olympští nevzdali, bojovali dál, nejednou obsadili i první místo a na vítěze hry ztráceli jen pár bodů! :-) Navíc z Olympie pochází Dany, který se v individuálním hodnocení táborníků umístil na prvním místě (i s bratrancem Oliverem) a moc se radoval. Tento táborník se účastní se svými kamarády z Brna našich táborů od osmi let, začínali jako nejmladší a nyní patřil mezi nejstarší a tahouny!

Celkové pořadí týmů jsme hodně prožívali, ale nakonec mělo vliv jen na to, kdy budeme vyrážet na poslední etapovou hru. Jako vždy vedla mimo tábor a k našemu neštěstí – opět přes Templštýn!!! Odpolední nástup vedoucí svolali už na půl druhou, na půl hodinky jsme se mohli vykoupat a naposledy vyblbnout v bazénech a pak už vzhůru nahoru! Na hradě, pardon, Olympu, nás čekal Zeus, který nám ukázal začátek strastiplné trasy domů do našich měst. Na čtyřech stanovištích jsme u vedoucích plnili úkoly jako šifry, morseovku či postřeh a na závěr museli zdolat říční brod. V táboře jsme dostali sladkou svačinku, která bodla (šátečky od snídaně) a vrátili se tam, kde naše „neštěstí“ začalo – k místům, kde jsme si prvního večera skryli váčky se zlatem bohů…

Každý tým našel ve své skrýši opět plný vak. Jenže ne už zlata a drahých kamenů, nýbrž plný sladkostí, bonbónů, lízátek, oplatků… Vše jsme si rozdělili. Nezáleželo tedy na výsledku hry ani rychlosti, odměněni jsme byli všichni stejně. Však jsme taky (skoro) všichni makali! Před večerním nástupem jsme ještě dary udobřili posledního z bohů – posla Herma. Nejkrásnější dárek dostal od Sparty – dopis jako pergamen s dřevěnou visačkou a lupou vypáleným jménem „Hermés“.

Na nástupu se už jenom chválilo a Jiřka z toho měla velkou radost! Potom jsme se rozešli zhodnotit tábor v oddílech a následovalo řazení podle individuálních pochval, naše hodnocení vedoucích (tentokrát jsme jim my udělovali barevné a černé knoflíky do lahviček) a vybírání odměn. Poslední táborák, zpívání… A večerka ve 23.00 hodin za doprovodu blesků.

Vše šťastně dopadlo a už se moc těšíme domů! Už se jen jednou vyspíme…!



Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za příspěvek!