pátek 17. července 2015

V říši nymf a věštkyně Themis



Den začal mírnější rozcvičkou – však je také klidový. Musíme si trochu oddychnout od lítání a sportování a obnovit síly na zítřejší celodenní výlet! Na nástupu vykládal zdravotník Jirka pohádku o kakání. Vymyslel si ji, aby nás pobavil, a zároveň zjistil, jestli už byli všichni „na velké“. Občas může mít někdo v cizím prostředí problém a Jirka děti vyzval, aby se nestyděly za ním přijít. Vedoucí také kontrolovali, zda už si děti vyměnily od začátku tábora trička, ponožky a prádlo ;-)

Dopoledne jsme se místo čtení podívali na notebooku s repráčky na příběh o nymfě Echó a měli kvíz. Dopadl těsně pro všechny tři týmy, nejlepší odpovědi ale měla Olympie. Kvízy jsou její doména! Následující aktivita byla v lese, právě u nymf. Pod křídly těchto lesních ochránkyň jsme kreslili v každém oddíle obrovskou mapu tábora. Mohli jsme se chodit dívat na kraj lesa, záleželo totiž na každém sebemenším detailu. Hodnotilo se jen to, co jsme na mapě měli my a co neměli ostatní. Třeba čísla chatek, deštníčky před hospodou, totem a ohniště u hřiště, brouzdátko u bazénů apod. Nejlepší byly Athény s 11 detaily, poté Olympie s 8 a Sparta nakreslila jen jednu věc, kterou ostatní ne.

V bazénech jsme si pobyli dlouho, skoro dvě hodiny. Taková vedra jsme na táboře ještě nezažili! Využíváme proto bazény, jak jen to jde! Odpolední věštírny jsme měli jen ve zbývajícím čase do večeře. Vedoucí se rozmístili do chatek i srubů na hřišti, aby nám z legrace „předpovídali budoucnost“ pomocí pokerových karet, hracích kostek nebo způsobu házení třpytivých diamantů do talíře… Byla to zábava!

Bohyně – věštkyně Themis poté dostala od měst dvě kytice a věštící kámen. Večer na nástupu nám Jiřka řekla, jak se máme ráno nachystat na výlet, a že pláštěnky tentokrát v batůžku určitě neponeseme! Předpověď počasí ukazovala na pátek děsivých 30°C a 0 % srážek. 

Večer přišly na řadu opět repelenty. Vydali jsme se do lesa na etapu celotáborové hry (CTH) s názvem Echó. Kuba nás rozmístil po lesní cestě ve vzdálenosti asi deseti metrů. Na každé metě stál jeden Athéňan, jeden Sparťan a jeden Olympan. Dokud jsme nezačali křičet a jeden druhému předávat zprávu (každý oddíl jinou), bylo to v pohodě :-) Na začátku cesty u tábora ti první četli úryvky z pověstí o délce 18 slov, volali dál a dál a dál a ti poslední na kopci, za zatáčkou, ve vzdálenosti asi 150 metrů, museli zapsat to, co se k nim doneslo. Taková „tichá pošta“, ale tichá nebyla ani trochu. Nesmysly z toho samozřejmě vylezly pěkné! Vedoucí potom nehodnotili ani význam vět, jen počet správných slov, které se v ní vyskytují. Athény jich měly 11, Sparta 9 a Olympie 8 – výsledky opět velice těsné! A hra se asi dětem líbila, soudě podle toho, jak ji probírali ještě při čištění zubů v umývárně :-)


ZÁPISKY TÁBORNÍKŮ:

Den pátý, klidový den.
Ráno jsme se všichni vzbudili a začala rozcvička s Adélkou. Byla celkem krátká, ale zato zábavná, takže jsme po zbytek dne prohlašovali, že to byla nejlepší rozcvička vůbec. No a jelikož byl klidový den, následoval podle toho i denní program. Dopoledne jsme dostali za úkol nakreslit co nejpřesněji mapu našeho tábora a ještě předtím jsme shlédli krátké a poučné video o Echó, ze kterého jsme odpovídali na otázky, které nám vedoucí zadali. Po obědě a odpoledním klidu jsme šli rádi do osvěžujícího bazénu a tam jsme ze sebe spláchli veškerý pot. Následovala CTH hra Věštírny, při které jsme chodili po stanovištích a vedoucí nebo instruktoři nám předpovídali budoucnost. Před večeří nám nymfy ukradly jednoho člena z každého týmu a my jsme se je v panice pokoušeli najít. Po večeři následoval večerní klid a po něm začala CTH hra Echó. Po ní jsme rádi zalehli do postele, natěšení na zítřejší výlet.

Anet, Kuba Sk., Bohďa (Athény)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za příspěvek!